Blog

Blog

Mere

Følg på facebook
Booking
Fryser jeg
Han danser på sin søns grav

Den dag jeg skulle ha læst op i Århus

Fryser jegPosted by Martin Tue, September 10, 2013 15:46:10

Forlaget synes, det er en god idé, at jeg tager til Århus, og jeg bifalder deres ihærdighed. Alt vil jeg gøre for at få solgt den bog. Det ligner en lille pakke: noget interview med en radio, noget med Århus Stiftstidende, og Tv2 Øst er meget interesseret. Og så er der arrangeret en lille oplæsning med efterfølgende signering hos byens førende bog og vincafé, Løves.

Jeg er nummer et på skønlitteraturlisten hos Arnold Busck i Købmagergade.

Det bliver første klasse derover, og forlaget betaler en nat på Royal. Det er festuge, og der er mulighed for synergi, for at komme i vælten. Dagen inden afrejse taler jeg med radiostationen, og deres dagflade er helt booket, fortæller de. Tv2 Øst er stand-by, som det hedder, og jeg får en fornemmelse af, at turen derover måske bliver mindre betydningsfuld end forventet. Forlaget har stadig en god fornemmelse, og den følger jeg selvfølgelig.

Togturen er smuk og rolig. Jeg er alene i stillekupéen, og jeg læser avisernes bogtillæg. Jeg er nummer tre på den samlede liste over skønlitteratur og krimier. Vejle Fjord har aldrig ligget så smukt før. Det bløde sensommerlys. Jeg er nummer et og nummer tre.

Jeg tager en taxa fra banegården og har det hyggeligt med chaufføren. Klokken halv tre stopper jeg foran Løves bog og vincafé i Nørregade. Jeg har været der en gang før, og det gik fint. Tyve-tredive mennesker og fem tusinde i lommen bagefter. Denne gang får jeg intet, for det er, som jeg forstår det, en aftale lavet mellem forlaget og Løves.

Nu jeg alligevel var der. Tv2 Øst har jeg ikke hørt fra.

Løves vin og bogcafé ligger lige i randen af Latinerkvarteret, og der er pænt med mennesker på gaden. Jeg stopper foran deres udstillingsvindue og kigger lidt. De har ikke hængt noget op.

Man kan ikke se, at jeg skal læse op om en halv time. Jeg tjekker de udstillede bøger. Min er ikke i vinduet. Tre yngre mennesker sidder på bænken foran Løves og spiser en tapastallerken, to ældre veninder drikker et glas rødvin.

Indenfor er der ikke stort flere, men der stadig femogtyve minutter.

Jeg går i baren. Der er to på arbejde, og det er i hvert fald nok. Til højre for baren er en stor tavle med alle månedens begivenheder. Iben Melbye fortalte om sit forfatterskab for nogle dage siden, kan jeg læse. Næste weekend er der litteraturfestival på Løves. Mit navn burde have stået mellem disse to begivenheder. Det gør det ikke.

Jeg henvender mig til fyren bag baren.

”Hej, jeg hedder Martin. Jeg skal læse op her klokken 15.”

Han kigger på mig, som var jeg en stuebirk.

”Nå, ja,” siger han, og det lyder ikke velhjelmet.

”Hvorfor har I ikke sat en lille seddel i vinduet?” spørger jeg.

Han bliver mig svar skyldig. Bogstavelig talt. Siger ikke rigtigt noget.

”Hvad med tavlen?” siger jeg. ”Mit navn står der ikke.”

”Det kan jeg godt se,” siger han.

”Mit forlag skulle have sendt en kasse bøger herover,” siger jeg. ”Men så vidt jeg kan se, er den ikke udstillet i butikken.”

”Nej, vi skal lige ha pakket den op,” siger han og bøjer sig.

Kassen står, forsvarligt indpakket, på gulvet.

Jeg er nummer et hos Arnold Busck, så jeg ringer til forlaget.

”Nej, det er jeg ked af at høre,” siger hun og mener det.

To kulturradikale bedstemødre med deres halvvoksne døtre går ind. Løseligt anslået er otte ud af de tolv tilstedeværende kommet for at høre mig. Jeg tager en rask beslutning. Jeg vil læse kapitlet fra Århus; det med hende den unge onanist. Nu hænger den ene af de to ansatte et hvidt a4 op på ruden. ”Martin Kongstad læser op og signerer sin bog klokken 15.”

Klokken er kvart i tre, og tager en beslutning og går ind. Det er svært at fange de ansattes blikke derinde, men jeg insisterer.

”Du skal sidde i baren og læse op,” siger den ene.

Der er musik. Folk hyggesnakker.

”Nej, jeg læser kun op for de mennesker, som er kommet for at høre det,” siger jeg. ”Der er ingen grund til, at eventuelle andre skal have ødelagt deres eftermiddagshygge.”

Jeg peger på det lille baglokale.

”Nu synes jeg, at du spørger folk, om de er kommet for at høre mig, og de, der er, kan gå ind bagved, ok?”

Jeg beder om en øko ginger ale, og sætter den til munden på vej ud. Det føles som at få pumpet et skud kulsyre lige ned i brystkassen. Et eller andet er gået galt. Den er ikke gæret, men den består af lutter brus. Det vælter ned ad min skjorte, og jeg snapper efter vejret.

Jeg er nummer et hos Arnold Busck, og jeg sidder ti minutter på bænken foran. De to kulturradikale bedstemødre og deres halvvoksne døtre forlader Løves vin og bogcafé.

Jeg går til baren igen.

”Ok, hvor mange er der så?”

Han kigger ned i gulvet.

”Der er ingen.”

”Der er ikke kommet nogen?”

”Vi er meget kede af det,” siger han.

”Må jeg få nummeret til chefen,” siger jeg.

Han beklager meget. Det er festuge, der er meget at se til.

”Når man, som jeg, er kommet med toget fra København, så føler man sig uvelkommen, når der ikke hænger et skilt og intet står på jeres tavle. Hvorfor har I ikke pakket bøgerne op?”

”Jeg kan godt til en vis grad se det fra din side,” siger han.

”Du har forbehold. Hvad skyldes det?”

”Nej, jeg må nok tage det på min kappe, men det hele bimler og bamler i dag” siger han.

”Jo, men dine to ansatte kunne måske godt have fundet de fem minutter, det villa ha taget at hænge et a4 op i formiddags eller endnu bedre i går.”

Jeg går op i baren og siger farvel.

”Kan vi byde dig en kop kaffe,” siger han.

Jeg er nummer et og nummer tre, og jeg er den eneste i jakkesæt til festuge.

”Velkommen til Århus,” siger en fyr i Latinerkvarteret.

Det lyder ikke uvenligt, mere som en konstatering.  • Comments(30)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Melissa Wieser Wed, October 16, 2013 22:29:07

De slap heldigere fra det i Århus end den ansat på Universitetsbogladen i Oslo, der havde aflyst Nana Fabers digtoplæsning i Erlend Loes "Vareoptelling".

Jeg er godt i gang med at læse "Fryser jeg", som jeg netop har lånt fra Det Humanistiske Fakultetsbibliotek på KUA.

Posted by Frk. Ølund Sun, September 29, 2013 18:32:32

Kære Hr. Kongstad.

Faldt lige over denne blog, efter jeg har læst anmeldelser af din nye bog.

Jeg blev helt forelsket i din første bog, da jeg skrev en analyse og fortolkning om den i en HF-eksamen for et par år siden. Så vidt jeg husker, brugte jeg vidst den franske sociolog Bourdieus klasse-teorier til at forvare min påstand om, at Mikkel Valin var ubevidst undertrykt af sine egne og sin omgangskreds forventninger. Om der er noget om, snakken ved kun du, men jeg fik da 10. Tak for det. :)

Selvom jeg ikke tilhører din spændende generation og aldrig har været i nærheden af det miljø, du beskriver, fandt jeg bogen virkelig sjov og vedkommende. Det var virkelig fedt at læse "din" oplevelse af de typer, som mine tidligere lærere og nuværende venner forguder fuldstændigt ukritisk.

Derfor er det helt kanon, at jeg nu igen kan læse om ham den skøre Mikkel Valin, når jeg i morgen vil prøve at finde din bog i en af Københavns boghandlere.

Knus Marie

Posted by Frk. Ølund Sun, September 29, 2013 18:23:47

Kære Hr. Kongstad.

Faldt lige over denne blog, efter jeg har læst anmeldelser af din nye bog.

Jeg blev helt forelsket i din første bog, da jeg skrev en analyse og fortolkning om den i en HF-eksamen for et par år siden. Så vidt jeg husker, brugte jeg vidst den franske sociolog Bourdieus klasse-teorier til at forvare min påstand om, at Mikkel Valin var ubevidst undertrykt af sine egne og sin omgangskreds forventninger. Om der er noget om, snakken ved kun du, men jeg fik da 10. Tak for det. :)

Selvom jeg ikke tilhører din spændende generation og aldrig har været i nærheden af det miljø, du beskriver, fandt jeg bogen virkelig sjov og vedkommende. Det var virkelig fedt at læse "din" oplevelse af de typer, som mine tidligere lærere og nuværende venner forguder fuldstændigt ukritisk.

Derfor er det helt kanon, at jeg nu igen kan læse om ham den skøre Mikkel Valin, når jeg i morgen vil prøve at finde din bog i en af Københavns boghandlere.

Knus Marie

Posted by jesper69green Wed, September 25, 2013 12:16:22

Jeg har engang rejst helt op til Viborg (skiftede tog to gange) for at læse op på byens bibliotek en november aften i regn (total sort), hvor kvindelandsholdet i håndbold skulle spille en eller anden dødsyg verdensmesterfinale i TV (sikkert alle døtre af spidserne i byen). Unødigt at notere at der ikke dukkede et øje op til drømmekagen på de runde borde. Siden læser jeg kun op på gymnasier hvor det tæller som fravær hvis man ikke er tilstede. Og så tager jeg naturligvis kassen for det, så jeg lissom tvinger arrangør til at foretage foranstaltninger der får tilhørerne til at komme og spytte lidt i kassen.

Posted by Martin Kongstad Wed, September 18, 2013 13:42:07

Jeg har været gæst hos jer to gange, Allan, og begge gange har jeg følt mig fuldkommen uvelkommen. Det er stærke sager, at du taler om samarbejde mellem forfatter og arrangør. Pas dit arbejde til en begyndelse.

Posted by Helena Wiell Wed, September 18, 2013 11:25:41

Først og fremmest beundre jeg "flakkende fugle" samt nyder jeg dine opslag.
Da jeg kommer fra Århus og er yderst interesseret i ord. Mødte jeg op på Løves i den travle festuges tid.
Jeg måtte have været kommet for sent, for du var ikke til at finde.
Men håber du kommer til Århus en anden gang, hvor vi vil stå med armene åben.

Posted by allan lillelund Wed, September 18, 2013 10:58:57

sløvsind i dette tilfælde er regulær forglemmelse, kan jeg bekræfte. det er meget beklageligt, hvad der er sket, men det er ikke desto mindre beklageligt, hvordan man bliver vidne til en personlig hetch mod løves. det hører ingen steder hjemme, for arrangører og forfattere bør arbejde sammen og ikke imod hinanden. og tusind tak for dit indslag, Mads!

Posted by Martin Kongstad Wed, September 18, 2013 00:22:55

Jeg laster bestemt ikke Løves for andet end almindelig sløvsind, og jeg er både klar over, at de intet har at gøre med radio og tv og at de ganske sikkert brænder for det. Jeg er sikker på, at de har forstået meddelelsen, og jeg ved, at de, i øvrigt, er nogle flinke fyre

Posted by Mads Heinesen Tue, September 17, 2013 18:47:00

Jeg kender Løve's og de folk, der har lavet bogcaféen, og de er i mine øjne nogle ildsjæle, som virkelig elsker litteratur og har arbejdet benhårdt og tænkt anderledes for at få stedet til at løbe nogenlunde rundt. Så jeg er næsten sikker på, at din oplevelse må bero på en fejl. Ifølge dig skal Løves åbenbart også skal tage skraldet for, at radio- og tv-stationerne ikke lige fandt din bog spændende nok midt i festugen? I stedet for offentligt at sylte en af de forretninger, som rent faktisk har gjort meget for litteraturen, og som forsøger at holde bogen på gadeplan ved at tænke anderledes, så burde du måske være professionel og rette din kritik direkte mod Løves og forlaget fx. Det er vel ikke udelukkende Løves skyld, at der ikke kommer et øje?

Posted by KC Tue, September 17, 2013 05:28:05

Ja, det lyder unægteligt amatøragtigt, hvilket kan bekræftes når man kigger på Løves hjemmeside. Mit indtryk er at der sker ikke det store? Jeg bor på den anden side af byen, har ikke fået mere lyst til at tage den lange og tunge vej til Nørregade efter at have læst om din oplevelse!

Posted by Dorthe Stricker Mon, September 16, 2013 23:11:35

Åhrr hva - kom tilbage: jeg lover, jeg kommer (men du må hellere give direkte besked).

Vi har bare så travlt med at forberede os på at være Kulturby 2017:)

Posted by Lars Jensen Mon, September 16, 2013 22:45:05

Held i uheld. Uheldigt for dig, men heldigt for de af os, der satte pris på fortællingen. Og når så nogle af kommentarerne så også bekræfter, at Århus stadig er et provinshul, så bliver det næsten ikke bedre ...

Posted by Henrik Pedersen Mon, September 16, 2013 22:29:15

Trist at så få er i stand til at forstå selvironi på skrift...Trist at Løve's var så indiskutabelt amatøragtige i deres fremtræden. Trist at jeg ikke har fået læst din bog endnu.

Posted by Daniel B.P Mon, September 16, 2013 22:00:53

Det sker ret ofte for alle os andre, så det kan vel også ske for en, der slår meget på, at han er nummer et hos Arnold Busck i Købmagergade. Det er selvfølgelig meget beklageligt, og jeg mener, at Løve's burde kompensere dig, så du kan få det bedre igen.

De burde lave den særudstilling, du tilsyneladende har fortjent. Du fik jo også kun en nat på Royal.

Men duer jo nummer et, hvilket synes meget vigtigt for dig. Selvfølgelig skal Løve's da lige stramme op i situationen, men bare fordi folk ikke kommer og ser dig, så må du da lave lidt reklame selv inden - det gør alle vi andre.

Mand dig en smule op.


Posted by Oestjyden Mon, September 16, 2013 21:48:25

Viser vist med alt tydelighed at det er utrolig vigtigt hvem man arbejder sammen med. Selv i Aarhus findes der fjolser - sikkert som de findes i København.

Du havde nok fået mere af at lave en aftale med Hovedbiblioteket istedet.

Din oplevelse har intet med Aarhus at gøre!

Posted by Lone Mon, September 16, 2013 19:26:11

Det ville nok have været bedre hvis du kunne have været en del af "vild med ord" i Ridehuset :)

Posted by anne dorte muchelsen Mon, September 16, 2013 19:15:21

selv som nummer et er der altid rum for ydmygelser ... suk. Dit forlag har ansvaret, giv dem buksevand. Kan du iøvrigt forklare, hvordan man bærer sig ad med at være bedstemor, når ens døtre kun er halvvoksne? kh

Posted by Jens Mon, September 16, 2013 17:44:44

TV2 Øst er fra Sjælland, og TV2 Østjylland er fra Østjylland. Når nu du kræver at århusianerne står på spring for at møde dig, kunne man måske kræve af dig at du vidste hvilke medier der var tale om. For "radiostationer" har vel også et navn, eller hvad?
Men det er selvfølgelig ikke rart at komme væk fra Radio 24syv og finde ud af, at man faktisk er fuldstændigt ukendt. Men held og lykke, og med din holdning er der ikke langt til Doven-Robert-ydelserne på finansloven.

Posted by Hans Mon, September 16, 2013 17:35:41

Aarhusiansk kultur er måske pop og grisebrønd?

Posted by Louis B. Knockel Mon, September 16, 2013 14:45:46

Bedre held næste gang, hr. Kongstad.

Posted by Louis B. Knockel Mon, September 16, 2013 14:45:35

Bedre held næste gang, hr. Kongstad.

Posted by Line Mon, September 16, 2013 14:21:44

Er helt flov over at være aarhusianer!

Posted by Nina Ewald Mon, September 16, 2013 14:18:22

Hold kæft, en gyser.
Dejligt, at du trods alt kan tage det fra den humoristiske side!
Siger som Paula Lorrain - nu skal jeg da til at læse dine bøger. :)

Posted by Mikkel Mon, September 16, 2013 14:03:40

Lård, I'gå ;-)

Posted by Claus P. Mon, September 16, 2013 13:51:51

En enkelt lille ting: Er det ikke TV2 Østjylland?

Posted by pms Fri, September 13, 2013 02:27:55

Jeg håber virkelig du har fået en undskyldning og lidt i hånden som et plaster på såret .

Posted by aa Wed, September 11, 2013 23:33:14

En fordel at litteraturbookeren ved noget om det, og forestiller mig Kenny har taget kontakten og han har ikke informeret mig. Kan kun undskylde mange gange, og i modsætning til alle de andre læsere, var der for min del ingen humor i dit indslag, kun tragedie. aa

Posted by Gitte W Wed, September 11, 2013 20:34:47

Seriøst, det er fanme ringe - jeg har din roman stående herhjemme, og jeg ville satme gerne have haft en oplæsning og en krusedulle - hvis jeg dog ellers havde vist, at du var i byen. (og jeg følger ellers Løves på facebook - heller ingen info om dit visit der).

Posted by Stephan Wed, September 11, 2013 09:08:37

Haha det er sgu sjovt skrevet. I fremtiden skal du nok blive på den rigtige side af broen :-)

Posted by Paula Larrain Tue, September 10, 2013 19:20:21

Tak for dejligt grin og skøn selvironi. Jeg var personligt gået igennem loftet et sted i smilets by. Dit sind regnede åbenbart hurtigt ud, at det ikke ville føre til så meget. Sejt. Nu bliver jeg nødt til at læse dine bøger.