Blog

Blog

Mere

Følg på facebook
Booking
Fryser jeg
Han danser på sin søns grav

Bare rolig, Trine, der står pik i næste sætning

Fryser jegPosted by Martin Wed, August 28, 2013 20:43:30

Fryser Jeg Dagbog - femte del

Smagsdommerne tog min bog under behandling tirsdag aften, og den folkekære jazzsangerinde Trine-Lise Væring benyttede lejligheden til at hive en besynderlig, og meget udbredt, påstand op af den hat, hun ikke havde på.

Min bog var ekskluderende, ikke inkluderende, sagde hun. Den var indforstået.

Den påstand har jeg hørt før, faktisk så mange gange, at der danner sig et tydeligt mønster: Fælles for alle de, der gennem tiden har benyttet sig af påstanden, er, at de selv har forstået det hele. Trine-Lise Væring vidste altså, om nogle ikke nærmere definerede andre, at de ikke ville forstå bogen.

Hun forstod, andre ville ikke forstå.

Bogen falder i tre akter. Mand møder kvinde, mand kæmper for at holde på kvinde, mand mister kvinde. Dén handling tror jeg, de fleste forstår; enten fordi de selv har gennemlevet noget lignende eller, hvis ikke det er tilfældet. fordi de har truffet konstruktionen i en film eller en popsang.

Trine-Lise Værings argument knyttede sig til en passage i bogen, hvor jeg-fortælleren siger om en ældre fyr, at han akkurat vidste, at Miles lavede Kind of Blue før Bitches Brew, og ja, det er indforstået. Ikke for Trine-Lise Væring som livet gennem har sunget svært tilgængelig folkekær jazz, men for en del andre, og det er faktisk meningen. Jeg-fortælleren er nede i meget subtile koder, og på den måde viser forfatteren, at miljøet er gennemstrømmet af disse.

Hvilke konsekvenser får denne indforståede miljøbeskrivelse?

Hvis læseren, som Trine-Lise Væring, er bekendt med koden kan han/hun ubesværet læse videre. Er han/hun ikke bekendt med koden kan han/hun google titlerne og finde ud af, at der er tale om to Miles Davis plader. Man kan også bare læse videre. Der står pik på næste side, og så er man på sporet igen.

Jeg har, som skrevet, været udsat for påstanden før, og da jeg for år tilbage forelagde dette for min gode ven Peter, sagde han:

Alt det med, at noget er indforstået er noget vrøvl. Når man først siger det ind i en mikrofon, er det ikke indforstået længere.

Malk de Koijn digtede i en stor fælles hashpsykose et univers ved navn Langestrand. Der var et hip-hop tivoli og en fyr kaldet Jimmy Daggerthuggert. Jeg fattede ikke en brik, da jeg hørte det første gang, men jeg blev nysgerrig. Det samme blev en masse andre, og ti år senere sang tredive tusinde med på Roskilde Festival. Alle var indforståede sammen.

Klovn er en utroligt indforstået metaserie bygget på Casper og Franks forstørrede medievirkelighed. Trods de mange koder lykkedes det for serien at nå et stort indforstået publikum.

Der er for tiden en verdensomspændende nordisk krimibølge. Konflikterne er til at forstå; nogen er myrdet, hvem har gjort det og hvorfor? Bølgens store kommercielle succes skyldes, tror jeg, det særlige nordiske touch. Det indforstået nordiske, kunne man sige; et andet sindelag end det angelsaksiske eller franske, en anden geografi, dårligere vejr. Noget kunne altså tyde på, at det indforståede også kan inkludere folk eller få dem til at interessere sig for miljøer eller lande, som de før havde mindre kendskab til.

Måske kræver det ikke det store at orientere sig i ukendt territorie. Man kan for eksempel sagtens indleve sig i en western uden at have stort forhåndskendskab til lassokastning og tromlepistoler.

Måske kan det indforståede ligefrem være en styrke, og jeg tror, at de forholdsvis lukkede kredse, som jeg nu har beskrevet i to bøger, vinder ved at have alle koderne med. Man lukker ikke døren ved at indvie læserne i det nordiske sindelag eller den kulturelle klasses koder. Man åbner en verden.

Smagsdommerne er et tv-program på DR-K.  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Martin Kongstad Wed, September 11, 2013 14:06:09

Tak for omsorgen, Peter. Jeg fokuserer ikke på de sure læsere, men jeg synes bare det var på tide at skrive om det vrøvl med det indforståede. Kh

Posted by Peter Samuelsen Tue, September 10, 2013 16:37:39

Da jeg var ung og studerende, var jeg omviser på et større dansk museum. Jeg var god til det. Ikke kun fordi jeg er en stor mand, med en dyb stemme og kraftig gestik. Men også fordi jeg fortalte fortællinger om genstandene. Jeg fik dem til at leve. Jeg ved, jeg var god. For på mine søndagsomvisninger, var der altid propfyldt. Det kom efter jeg havde været der i et stykke tid og havde fået opbygget mig et ry. Jeg var så populær at turistomviserne med kinesere, amerikaner og russere på slæb, klagede over at jeg stjal opmærksomheden fra deres gæster.

Alligevel havde jeg sommetider nedtur efter endt omvisning. Af til fik jeg nemlig nogle på slæb, der kedede sig bravt. De stod ude i siderne og havde blikket på uendeligt. Og jeg havde al min opmærksom rettet mod dem. Jeg var 22 år.

I dag er jeg næsten dobbelt så gammel. Og jeg ville ønske, at jeg havde fokuseret mere på de glade lyttere og ikke de få procent ignoranter. Det samme håber jeg også, du gør. At du ikke bruger al din energi på det faktum, at ikke alle elsker dig og dine bøger. For det forstår jeg godt, at alle ikke gør. Heldigvis. Det kræver en fornemmelse og nogle antenner at fange alle signalerne. Det er derfor du har en trofast fanskare. Bum.


Posted by pernille lembcke Thu, August 29, 2013 08:55:57

Sådan Martin. Godt kommet igen!
Tror problemet er at du til tider spytter med en syre som sviger hvis den rammer lige i øjet på læseren. Tit griner man med fortælleren over de skarpe beskrivelser af "de andre", men andre gange en man jo selv den der bliver grinet af- lad mig bare sige latterliggjort. Og det må man finde sig i, men det kræver noget selvironi.

Posted by Karen Kedelig Wed, August 28, 2013 22:57:49

Blændende som sædvanligt, og du behøver ikke en gang at forklare eller forsvare dig. Vi HAR indforstået det.

Posted by Per Mikael Wed, August 28, 2013 22:12:21

Hej Martin

Glæder mig meget til at læse din bog! Var, som du ved, begejstret for din første. Og det er en interessant blog om alt det op til bogen, tak for det. De negerede spørgsmål er en af flere særdeles irriterende dårlige vaner fra tv-journalister, der bruger dem, fordi de fejlagtigt tror, at det skaber spænding i interviews. Det gør de ikke, de lukker dem. Det næste bliver, at avis-journalister også overtager sætninger som 'sæt ord på dine følelser lige nu'. Jeg kunne slå ihjel for mindre.

Best of luck

PM
(PS: der findes ingen tromlepistoler. De hedder revolvere. Pistoler har magasiner ;-)

Posted by Lasse Rimmer Wed, August 28, 2013 21:30:18

Man behøver ikke at forstå det hele for at forstå et hele.