Blog

Blog

Mere

Følg på facebook
Booking
Fryser jeg
Han danser på sin søns grav

Er du ensom? Eller: Er du ikke ensom?

Fryser jegPosted by Martin Thu, August 22, 2013 23:57:44


Fryser Jeg dagbog - del 4

Forleden blev jeg interviewet til et dagblad og blev røvirriteret midt i det hele.

Han var ellers sød nok og havde et på een gang meget insisterende og fuldkommen fraværende blik. Han kiggede på mig, som om jeg var en lygtepæl, som der står et sted i min bog. Det var ikke dét, jeg blev irriteret over. Det var hans spørgsmål eller rettere: måden han stillede dem på.

Kan det ikke være farligt hele tiden at jagte ny lykke? sagde han. Kan det ikke ende med, at man er konstant utilfreds?

Eller:

Er parforholdet ikke det, som kitter vores samfund sammen?

Efter det syvende spørgsmål af den slags var jeg på nippet til at hæve stemmen, og hvilken slags var det da? Han stillede stort set kun spørgsmål, hvori ordet ikke indgik. Er det nu så slemt?

Jeg tænkte en del over det i dagene efter, og efter en tid skrev jeg en mail til min gode ven Henrik, som er sprogforsker. Den er her:

Kære Henrik, jeg kom til at tænke på en lille ting. Hvad sker der, rent sprogligt, og psykologisk, når man i stedet for at spørge:

Er du ensom?

spørger

Er du ikke ensom?

Kh

Der gik en halv time, så fik jeg svar:

Kære Martin,

Helt kort fortalt indbygges der en antagelse i negerede spørgsmål som nedenstående: (spørgsmålene kunne evt. parafraseres til noget med: ”jeg antager/har (berettiget) grund til at antage, at X er ensom/læser medicin etc.)

1. Læser hun ikke medicin?

2. Er hun ikke gift med Ib?

3. Er du ikke ensom?

Bemærk, at negerede spørgsmål kun kan besvares positivt med ”jo” – ikke ”ja”. Det positive svar med ”jo” betyder i virkeligheden ”din antagelse er korrekt” og bekræfter dermed stilleren af spørgsmålet i hans hypotese. Det ikke-negerede spørgsmål, fx er du ensom?, besvares med ”ja” (eller ”nej” selvfølgelig) og er neutralt, har ikke indbygget en præmis.

De negerede spørgsmål kan jo selvfølgelig på den baggrund bruges til at manipulere. Modtageren af spørgsmålet presses indirekte til at acceptere den indbyggede antagelse, kunne man sige.

Feltet hører inden for den lingvistiske litteratur til under evidentialitet/epistemicitet, dvs. noget om den viden og de antagelser, der er indbygget i sætninger. Meget typisk og særegent for dansk er fx at bruge, det man kalder modale operatorer som ”jo”, ”vel”, ”nok”, som bruges til at signalere talers vidensniveau, og som derfor også kan bruges manipulerende.

Det var den korte version. Håber, du kan bruge den. Ellers må du spørge igen.

Kh, Henrik

Jeg elsker mine venner.

  • Comments(3)//www.martinkongstad.dk/#post9